30. kesäkuuta 2017

Puutarhassa tänään - pieni kasvihuone
Tee-se-itse pienen pieni kasvihuone.

Saha, mitta ja mies. Siinä vieressä minä kynän ja paperivihkon kanssa miettimässä miten tämä nyt tehdään. Kuinka rakennetaan ja mikä pala missäkin järjestyksessä. Suunnitelman olin piirtänyt jo talvihankien aikaan puutarhasta haaveillessani. Nyt rustasin suuntaa-antavan rakennekuvan ja mittasin mitat. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eikös sitä niin sanota.

Ihan kiva siitä tuli, ei mikään kirvesmiehen taidonnäyte, mutta just sopiva meidän ei-niin-justiinsa-puutarhaamme. Vaikka kasvihuone - tai oikeastaan kaappi - onkin pieni, sen hyllyille mahtui yllättävän paljon taimiruukkuja. Pläkkipeltiset tarjottimet toimivat loistavasti kastelualustoina. Näin on helppo ja vaivaton kastella monta tainta samalla kertaa ja taaimmaisetkin taimet saavat vettä.

Vähän niinkuin ilmainen

Kustannuksiltaan tämä kasvihuone maksoi nolla euroa. Rakennusmateriaali löytyi omista varastoista. Ikkunanpokat ovat olleet säilytyksessä jo vuosia, ne ovat kotimme paikalla sijainneen saunamökin ikkunoista. Myös helat ovat vanhoista ikkunoista. Runkomateriaalit ovat talomme rakennuspuiden ja purkumökin jämiä. Maaliksi käytimme sen mitä varastonhyllyltä löytyi.
Vielä puuttuu haka, jolla ovet saa pidettyä auki tai raollaan. Katto kiinnitettiin saranoilla, joten se on nostettavissa raolleen tuuletusta varten. Erimittaisilla puupalikoilla säädellään tuuletuksen voimakkkuutta.

Chilit muuttivat kasvihuoneeseen, tähän asti ne ovat vallanneet tilaa keittiössä. Ne ovat ottaneet hyvän spurtin vähän myöhästyneestä kevätkylvöstä ja nyt jo muutamassa on kukkanuppuja. Jännityksellä odotetaan, saadaanko myöhemmin satoa.

Et sattuis haluamaan chilin taimia? Punaista, keltaista tai habaneroa?
 
Tiesitkö, että tulevana sunnuntaina 2.7. on Avoimet Puutarhat -tapahtuma? Tuolloin pääset tutustumaan erilaisiin koti- ja kauppapuutarhoihin, katso lähimmät kohteet täältä, klik.

Muutaman vuoden takaiset kirjoitukseni Avoimiin Puutarhoihin osallistuneista kahdesta mielenkiintoisesta puutarhasta löydät täältä, klik. Ja toisen täältä, klik, käypä lukemassa.
Tiedätkö sinä täältä Uudeltamaalta jonkun kiinnostavan kotipuutarhan, johon kannattaisi ehdottomasti käydä tutustumassa? Olisi mukava lähteä inspiroitumaan ja ihastelemaan, sikäli mikäli sään herra sen sallii.


*     *     *     *


2 kommenttia:

  1. Ihana kasvihuone ja wau miten paljon siellä onkaan kasvamassa kaikkea ihanaa :) Mukavaa heinäkuuta <3

    VastaaPoista
  2. Kaunis kiitos kommentistasi! Aurinkoista ja lämmintä kesää myös sinulle!

    VastaaPoista

Kiinnostavia kirjoituksia: