9. maaliskuuta 2017

Töissä viherkasvien viidakossa
Viherpeukalo herää kevääseen

Peukaloni vihertää, molemmissa käsissä. Keväisin peukaloiden vihertäminen alkaa olla sietämätöntä. Se kuumottaa ja kutittaa. Kun ensimmäiset auringonsäteet pilkahtavat keväisellä taivaalla, talven yli sinnitelleet viherkasvit alkavat kuiskia huomiotaan. Ne vaativat lisää valoa, ne vaativat mullanvaihtoa ja uutta ruukkua. Talvikuukausina pahimpaa vihreyden vimmaa on lievennetty pläräämällä puutarhalehtiä ja -kirjoja sekä seikkailemalla netissä ihanien puutarhablogien sivuilla.

Väitin aiemmassa kirjoituksessani, etten ole viherpeukalo, mutta taisin vähän huijata. Itseänikin. Viherkasvit ovat kulkeneet elämässäni jo hyvän tovin. Koti ilman viherkasveja on tyhjä. Tänään olen töissä viidakossa. Kukkakaupasta matkaani tarttuivat upeat, kirjavalehtiset kuningasbegoniat, jotka nyt koristavat työpöytääni. Tarkemmin ruokapöytää, koska työpöydällä on niin paljon muuta, etten mahdu sinne tänään. Suunnitelmissa on jo tulevan kesän tuulia, mutta palataan niihin myöhemmin.Pirteyttä kodin vihersisustukseen

Kasvit olivat heräteostos, halvalla kun sain, niin ostin ja kaikki kolme erilaista. Vielä näille komistuksille en tiedä lopullista sijaintia kotimme sisustuksessa, mutta kasvuvaatimuksiltaan ne viihtyisivät valoisassa, jossain missä ne muistaisi kastella tarvittaessa päivittäinkin.
Tämä ihanuus on kuningasbegonia Begonia Rex. Se kuuluu lehtibegonioihin ja mummoni kutsui sitä vinolehdeksi. Kuningasbegonia on oikukas kasvi komeine, muhkeine lehtimuotoineen ja upeine väreineen. Koristeellisissa lehdissä vaaleanpunainen väri vaihtuu purppuranpunaan, hopea loistaa vihreän erisävyjen kanssa. Kasvi viihtyy valoisassa, jolloin lehtien kaunis väritys ja kuvio tulevat upeammin esille, mutta kuiva huoneilma voi olla sille kohtalokas. Ne nauttivat kosteasta ilmasta. Älä kuitenkaan sumuta kasvia, sillä vesi jättää ikävät jäljet kauniisiin lehtiin. Kastele tasaisesti, mutta älä liikaa, pintamulta saa kuivahtaa, mutta multapaakku ei saa kuivua. Helppoa, eikö? Kasvukaudella kannattaa antaa kasteluveden mukana ravinteita, jotta kasvi jaksaa kasvattaa komeita lehtiään.

Oletko sinä lisännyt begonioita lehtipistokkaista? Se on kuulema helppoa. Täytyy ensin kuukkeloida vinkit ja neuvot aiheesta. Ehkä kokeilenkin.


*     *     *     *


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: