10. maaliskuuta 2017

Kuinka valita oikea sohva?Olen potenut sohvakuumetta jo jonkin aikaa. Olohuoneemme kaipaa uutta ilmettä ja toden totta, sohva on palvellut jo aikansa. Se on kulkenut kaupungista toiseen, muutosta toiseen. Se on elänyt lapsiperheen vauva-arjen, leikki-ikäisten keksi-ja-kokeile -elämän, se on nähnyt paljon. Ehkä jo liikaakin.


Valitsenko vuodesohvan?

Meillä käy usein yövieraita. Heille on mukavampi pedata sänky kuin patjat lattialle. Mutta olohuoneemme vuodesohvan mekanismi on jo sen verran väsynyt, että nukkuessa menee selkä jumiin, eikä aamulla meinaa päästä ylös. Ja mikä ärsyttävintä: istuintyynyjen ja selkänojan väliin jää aukko, josta tippuu niin kaukosäädin kuin popcornitkin sohvan alle. Ja koska sohvan sisään on piilotettu vuodemekanismi, sohva on matala, eikä sitä saa imuroitua alta. Paitsi voimamiehen nostaessa.

Vuodemekanismeja on monenlaisia. On yhdelle hengelle avautuvia, kahdelle hengelle parivuoteeksi avattavia, kapeampia ja leveämpiä. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua huonekaluliikkeissä kokeilemalla ja avaamalla vuoteet. Löydät kyllä oman mieltymyksesi.  

Uskallanko valita lempivärini sohvaan?

Kuvat ovat viime vuoden Habitare -messuilta. Tummanpuhuvat syvänvihreät seinät ja lämpöinen konjakin värinen sohva luovat upean vastaparin ja arvokasta tunnelmaa olohuoneeseen. Upeat, eikö?
Kotimme vanha sohva on maitokahvin värinen, ehkä siinä on autenttisia kahvin roiskeitakin. Ällöttävä se kuitenkin on. Höyrypesuakin olen miettinyt. Se saattaisi antaa lisäaikaa sohvavanhukselle.

Sisustuslehtiä, huonekaluliikkeiden esitteitä ja kollegoiden messu-uutisia lukiessani minulle tulee ajoittain valtava hinku saada värillinen sohva. Semmoinen, joka aiheuttaisi ylpeyttä ja nousisi olohuoneen upeimmaksi kalusteeksi. Minulle se voisi olla samettinen, syvä petrooli tai jokin... ...noh, petrooli, siihen en ole vielä vuosiin kyllästynyt.

Sohvatyynyillä ja viltillä olohuoneen ilme muuttuu helposti ja nopeasti, edullisestikin verrattuna uuden sohvan hankintaa aina, kun kyllästyn sisustuksen väripilkkuihin. Siksi perustelen ajattoman värin valintaa. Se on helppo ja varma. Aina.

Mutta älä anna harmaan latistaa, jos olet värikäs persoona, vahva persoona, niin anna sohvasi loistaa ihan missä värissä ikinä haluatkaan. Uskalla. Sillä voi hyvinkin olla, ettet ikinä enää halua massanharmaata sohvaa. Kruunaa olohuoneesi upealla lempivärilläsi.

Millainen verhoilu?

Nahkasohva on aina upea ja laadukas. Minulle siitä tulee mieleen eräskin auto, jota kuumana kesäpäivänä lyhyt mekko päällä ajaessa reidet liimaantuivat penkkiin kiinni. En tykännyt. En ole sen jälkeen nahkaista verhoilua valinnut.

Sohvien verhoilukankaita on usein valittavissa eri valmistajilta rekki tolkulla. Väri- ja kuosivaihtoehtoja on loputtomasti. Erilaisia vaihtoehtoja kankaan pintastruktuuriin ja materiaaleihin löytyy tolkuttomasti.
 • Materiaalina luonnonmateriaalit ovat syrjäytyneet tekokuitujen kehittyessä koko ajan miellyttävämmiksi ja toiminnallisemmiksi. Niistä saadaan rypistymättömiä, kestävämpiä, edullisempia ja erehdyttävästi luonnonmateriaaleilta tuntuvia. Mutta ei silti ole aitoa villaa voittanutta! Eikä nahkan.
 • Kankaan huollettavuus on arjessa hyvä ottaa huomioon. Vesipestävä irtopäällinen antaa armoa lapsiperheessä, kun sen voi huoletta pestä koneessa. Erilaiset suihkutettavat pintakäsittelyaineet auttavat säilyttämään verhoilun puhtaana ja ryhdikkäänä.
 • Martindale arvo kertoo kankaan hankauksenkeston. Kotikäyttöön riittää hyvin 20 000 - 25 000 martindalea. Julkiseen tilaan tarvitaan jo 50 000 martindalea.
 • Pilling arvo kertoo kankaan nyppyyntymisestä, se arvioidaan asteikolla 1-5. Viisi on paras arvo.
 • Valonkestävyys on hyvä huomioida, jos sohva joutuu isojen ikkunoiden alle, suoraan auringonpaisteeseen. Valonkestoa arvioidaan asteikkolla 1-8. Kotiin hyvä valonkestoarvo on 4, joka tarkoittaa, että värit kestävät suht hyvin muuttumattomina auringonvalossa. Julkisessa tilassa 6-8 on hyvä arvo.

Kulmasohva, divaani vai kolmen istuttava?

Mahtuisikohan meille kulmasohva. Siinä olisi mukava lojua koko perheen voimin, kuka mitenkin päin. Jos se ei ole divaani, niin rahi pitää ainakin olla, että saan nostettua jalat johonkin. Metrimitta kädessä mittaan ja mallaan sohvan kokoa olohuoneessa. Vertaan mittoja nykyiseen sohvaan.
Ehkä sittenkin kolmen istuttava ja irrallinen rahi. Ja kaksi nojatuolia. Tai ainakin yksi. Meille on muuttanut myös piano, joka vie oman tilansa olohuoneessa. Se syö tilaa nojatuolilta, mutta tuo mukavan musiikin pimputuksen kotiimme.
Sohvaa valittaessa kannattaa miettiä oman perheen tottumukset. Onko sohva löhöämistä varten? Onko se nukkumista varten? Vai onko se sievää seurustelua varten?


Kuinka paljon maksan sohvasta?

Lasten ollessa vielä kuitenkin pieniä ja olohuoneessa leffanapostelut saattavat jättää jälkensä, samoin salaiset pomput ja kuperkeikat sohvatyynyillä perustelevat kierrätyksestä hankittavaa sohvaa. Nykyään on niin makeita kanavia käytettyjen huonekalujen hankintaan. Paikalliset facebookryhmät, Tori.fi ja kirpputorit...  ...käytetty sohva antaa lisäaikaa säästää unelmien sohvaan.

Sohva on pitäaikainen sijoitus, joten siihen kannattaa investoida. Siihen kannattaa säästää. Laadukas ja ajaton sohva kestää aikaa ja kulutusta. Hyvän sohvan erottaa painosta, se painaa. Sen rakennusmateriaalit ovat aitoa puuta ja täytteet laadukkaita, verhoilu on laadukas ja kestävä.

Hanki hyvä sohva, mattohankinnan voi siirtää myöhemmäksi. Sitten, kun on säästänyt siihen rahat. Sisustuspuuhissa voi helposti menettää koko käden, jos antaa pikkusormen. Uusi sohva vaatii uuden maton ja uusi matto vaati uudet verhot, uuden teeveen, uudet äänentoistolaitteet.... ....uusia viherkasveja, ruukkuja, taidetta, tauluja ja valokuvia, sohvatyynyt ja viltin päiväunia varten. Vaaleanpunaisia sisustusunia...


Kun valitset juuri sitä oikeaa sohvaa, mieti sohvan:

 1. Käyttötarkoitus. Millaiset tottumukset perheelläsi on sohvan kuluttajina. Onko se seurustelu- vai löhösohva. Varavuode vai ihan vaan sohva.

 2. Koko, muoto ja muotoilu. Mittaa olohuone ja luonnostele uuden sohvan mitat vaikka maalarinteipillä lattiaan. Vertaa uuden sohvan mittoja vanhaan. Kulmasohva vai moduuleista rakennettu vai ihan vaan perussohva. Laatikkomainen ja kulmikas vai kevyt ja siro. Klassinen vai trendikäs.

 3. Verhoilun materiaali. Mitä ominaisuuksia vaadit verhoilulta, millaisen kankaan valitset, miten olet valmis huoltamaan sohvaasi.

 4. Väri. Muista, että sisustustyynyillä ja vilteillä saat väriä, jos pitäydyt varmalla savenharmaalla väriskaalalla. Sohva on pitkäikäinen hankita, joten valitse ajaton malli ja väri. Tai uskalla valita lempivärisi. Saatat rakastua sohvaasi.

 5. Hinta. Budjetti on hyvä miettiä kalustehankintoja suunniteltaessa. Hyvää ei saa halvalla, mutta kierrätys on oiva vaihtoehto uuden hankinnalle.

 6. Kotimaisuus ja hyvä palvelu saavat plussaa, ehdottomasti.Onnistuneita sohvakauppoja toivotellen. Lähden sohvalle katsomaan, josko töllöstä tulisi jotain kevyttä hömppää näin viikonlopun alla. Tietysti!

*     *     *     *Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: