8. helmikuuta 2017

Mistä on ihana kukkakauppa tehty?
Kun pikkusiskoni unelma kukkakaupasta alkoi varmistua ja haaveet konkretisoitua, tärkein lähtökohta liiketilalle oli hyvä sijainti. Porrassalmenkadulla, Mikkelissä, oli liiketila seisonut tyhjillään jo muutaman kuukauden. Tarkkasilmäiset ohikulkijat saattoivat erottaa kolmet nenänjäljet ikkunoissa, kun unelmoinnin alkumetreillä kävimme suunnittelemassa liikkeen sisustusta ja toimintoja ikkunan takaa.

 

Sisustussuunnittelulla toimiva kukkakauppa

Toiminnallisuus on tärkeintä suunnittelinpa kotien tai liiketilojen sisustuksia. Koska minulla on työkokemusta kaupan työstä ja olen päässyt tutustumaan läheltä myös kukkakaupan työtehtäviin, oli minun tuttua ja mielenkiintoista pyöritellä ratkaisuvaihtoehtoja paperilla.

Liiketilan sijainnin kanssa yhtä tärkeä lähtökohta oli tilan pohjakuva. Sen tuli olla selkeä ja myymälästä haluttiin yhtenäinen, ei pimeitä nurkkia, eikä hukkaneliöitä. Pohjakuvan kanssa mietittiin eri toimintojen sijainnit toisiinsa nähden, työnkulku otettiin huomioon ja pyrittiin ratkaisemaan sujuvaksi.

Tilasta toivottiin työpajamaista. Sidontapöytä sijoitettiin tilaan niin, etteivät floristit sido kimppuja selkä asiakkaaseen päin. Työtä tehdessä on mukava jutustella asiakkaan kanssa ja samalla asiakas saa seurata ammattitaitoista työn etenemistä. Pöydän ympärillä on mukava järjestää myös työnäytöksiä ja kursseja asiakkaille.


Neiti Neilikkaan mahtuu lastenvaunuilla ja pyörätuolilla

Meillä siskoksilla on kaikilla lapsia ja lastenvaunujen kanssa kaupoissa liikkuminen on arkipäivää. Minun perheessäni myös pyörätuolilla kulkeminen on jokapäiväistä. Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että pyörätuolilla pääsisi edes sisään jokaiseen liikkeeseen. Saati että niissä mahtuisi liikkumaan tiputtelematta tavaroita lattialle.

Esteetömyys oli ehdoton kriteeri kukkakaupan sisustussuunnittelussa. Neiti Neilikassa mahtuu kulkemaan lastenvaunujen kanssa sekä liikkumaan pyörätuolilla. Eikä ole pelkoa, että törmää lattialla lojuvaan kasvikennoon tai hyllyn viereen kasattuun ruukkupinoon.
Usein kukkakaupat ovat ahtaita viidakoita. Tästä mielikuvasta haluttiin päästä eroon ja Neiti Neilikassa tila halutaan pitää raikkaana ja ilmavana.

Myymälässä on myös sohvanurkkaus, jossa voi lepuuttaa jalkojaan ja jutustella tilaustöistä tai vaikka säästä. Istahtaa hetkeksi ihastelemaan kukkien värejä ja lukemaan vinkkejä alan lehdistä ja kirjoista.


Kukkakaupan ilme syntyi kierrättämällä

Vaikka kalusteet on hankittu vähällä rahalla sieltä täältä keräten, myymälän ilme on yhtenäinen. Näyttävän lattian pikkusiskot kasasivat itse helpoilla Targettin vinyylilaatoilla. Sen seuraksi seinät maalattiin Tikkurlan maaleilla pehmeään valkoiseen sävyyn. Tehosteseinien väreinä on syvä vihreä ja punajuuren punainen.

Työpisteen kaakeliseinä on edullinen, mutta tehokas yksityiskohta sisustuksessa avohyllyineen. Tumman harmaa saumaus tuo mukavaa graafisuutta ilmeeseen. Hyllyillä kuivumassa olevat maljakot toimivat kuin somisteina. Liike on samalla työpaja, työn tohina saa näkyä. Sidontapöydän ympärille kasaantuu päivittäin leikkokukkien lehtiä ja varren pätkiä. Ne on helppo lakaista ja kierrätää isoihin saaveihin. Jokaiselle on oma saavinsa. Kierrätykseen lähtevät niin kompostoituva jäte, muovi, paperi, kartongit, pahvit, metallit, lasit, paristot ja muut silloin tällöin syntyvät jätteet. Sekajätettä ei kauheasti synny. Ekologisuus on lähellä meidän siskosten sydäntä. Se näkyy myös työssämme.

Myymäläkalusteet on hankittu edesmenneen Anttilan konkurssimyynnistä, ne ovat toimivat ja niillä on helppo muunnella esillepanoja. Myymäläkalusteiden vastapainoksi Neiti Neilikasta löytyy erilaisia pieniä yöpöytiä, lipastoja ja tuoleja. Puiset kalusteen tekevät tilasta kodikkaan ja tuovat tilaan lämpöä. Suuri matto lisää liiketilan kodinomaista tuntua ja pehmentää tilaa.

Neiti Neilikka sisustus:
  • näyttävä lattia Targettin vinyylilaatta
  • seinät Tikkurila paperi F497
  • tehosteseinät Tikkurila punajuuri M425 ja vuono M442
  • työpisteen seinälaatta poistopisteestä
  • työpöydän pöytälevy vanha maalaistalon mäntytaso, Ikean pukkijalat
  • remonttikohteesta saatu keittiön alakaapistot sekä Ikean kaapisto, maalattu Tikkurila Black
  • taso ylijäämälevy tehtaan varastoista
  • myymäläkalusteet konkurssimyynnistä
  • kalusteet ja matot somistuksessa sekä omista varastoista että kirpputoreilta


Parasta on palvelu

Liiketila, pohjakuvan toimivuus ja kaunis sisustus ovat vain raamit ihanalle kukkakaupalle. Ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu tekee kaupasta sen kaikista ihanimman. Kun työntekijät nauttivat työstään ja inspiroituvat tekemisestään, se välittyy myös asiakkaalle. Kun saa tehdä sitä mitä parhaiten osaa, niin ei voi tulla kuin parasta.
Neiti Neilikan hengettäret Tea ja Sara ovat saaneet lämpöisen vastaanoton Mikkelin kukkakauppojen joukkoon. Asiakkaiden onnelliset huokaukset ja ihastuneet lausahdukset antavat varmuutta eteenpäin. Osuimme oikeaan! Ihanan kukkakaupan tarina on alkanut.

Onko sinulla tarpeeton jakkara?
Etsitään erilaisia edullisia puu- tai metallijakkaroita työpöydän ympärille. Jakkaran istumakorkeus noin 60 - 65 cm, eikä haittaa vaikka vaatisi uutta maalia pintaan. Nouto onnistuu pääkaupunkiseudulla ja Mikkelin lähiseuduilta.
Laita kuva ja hintapyyntö: 050 433 3485 / Neiti Neilikka


*     *     *     * 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: