24. tammikuuta 2017

Tänä vuonna vihreä on vehreää
Kevään ensimmäisten auringonsäteiden pilkahdus herätti flunssaisen ja tukkoisen mieleni. Tylsää oloani piristää viherkasvien kanssa puuhastelu. Pyyhin pölyt pianon pinnalta, keräsin ruukkukasvit yhteen ja huolsin ne. Kastelin ja lisäsinpä pikkaisen lannoitettakin kasteluveteen talvikauden jälkeen. Siivosin kuivat ja vioittuneet lehdet pois. Pyyhin pölyt lehdiltä ja sumutin kasvit. Täytyy joku päivä lisätä multaa ruukkuihin, jotta kasveilla on taas tilaa voimistua.

En ole viherpeukalo. Ennemminkin olen luullut olevani huono kasvien kanssa. Olen tiedostamatta hurahtanut viherkasveihin, pikku hiljaa, jo joitakin vuosia sitten. Ensin oli ehkä anopinkieli, sitten rönsylilja... ...nyt kotini ovat valloittaneet erilaiset kaktukset, pullojukat ja muorinkukat. Oppia on tullut yrityksen ja erehdyksen kautta. Liialla kastelulla tapaa kaktuksenkin. Paahteinen ja vastaavasti myös vetoinen paikka ovat vihon viimeisiä viherkasveille. Valoisa ja ilmava tila on viherkasvin mieleen. Olen huomannut, että kasvit voivat paremmin, kun niillä on seuraa. En myönnä, että sentään juttelisin niille!

Laskin, että olohuoneessamme on yli kymmenen erikokoista ruukkukasvia ja ikkunalla roikkuvat amppeleissa lisäksi kuusi erilaista köynnöstävää viherkasvia. Ruokailutilassa ruukkuja ja amppeleita löytyy lisää, makuuhuoneessa ja lastenhuoneissakin on viherkasveja. Jo sisääntullessa kuistilla köynnöstää upea erikoisuuteni, vanilja. Se kurottaa latvaansa kohti kattoa, otinpa siitä pistokkaankin. Jospa saisin lisättyä tätä ihanuutta.
 
 Samaa vihreää elinvoimaa on värijätti Pantonen julkaisemassa tämän vuoden värissä: greenery. Suomeksi se tarkoittaa vehreyttä, viherkasveja ja lehdistön runsautta. Tämä raikas ja heleä keltavihreä sävy herää kevään ensimmäisiin päiviin, samaa uudistumisen ja kasvun voimaa on orastavissa versoissa, koivun keväisissä hiirenkorvissa ja vihersisustajan sisustusunelmissa.Pantone Greenery 15-0343Pantonen värivalinta heijastaa aikaamme, tietoisuuttamme ympäristöstä ja luonnonsuojelusta. Se kertoo sitoutuneisuudestamme laitteisiin, puhelimiin, tietokoneisiin, kiireeseen. Se on haluamme irrottautua ja rentoutua, vetää henkeä ja virkistyä. Se kertoo halustamme liikkua luonnossa, nauttia vihreydestä myös kotonamme kaiken kiireen keskellä.

Vihreä väri rauhoittaa ja rentouttaa. Se on uudistumisen ja elinvoiman väri. Tylsä harmaanvihreä ja tummavihreä uudistuvat värikartassa elinvoimaiseksi vehreydeksi. Vihreä on luonnon oma väri. Sen sanotaan elvyttävän ja parantavan henkistä kasvua. Luonnossa mieli lepää, kiire unohtuu ja ajatukset uudistuvat. 

Greenery on monipuolinen väri. Kellanvihreä sävy sopii moniin väriyhdistelmiin, se yhdistää lämpimiä ja kylmiä sävyjä. Vihreä väri tasapainottaa. Se toimii harmonisesti esimerkiksi neutraalien värien, kuten sammalen, pajunoksan vihreän ja savenharmaan kanssa.

Yhtä lailla se sopii yhdistettäväksi kirkkaiden värien palettiin, kuten paahteiseen keltaiseen, appelsiinimehujään oranssiin, pinkkiin ja häikäisevään siniseen. Myös tihkusateen harmaa, musta ja valkoinen piristyvät vehreästä vihreästä.

Yhdistä heleä vihreä tummien värien pariksi. Vanha kupari, luonnollinen kirsikkamahonki, vaalea lampaannahka, punasavi, lyijyn harmaa ja huurteinen viininpunainen saavat voimaa vuoden väristä.

Greenery toimii sekä metallisten sävyjen että pastellien parina, myös viime vuoden väriparin Rose Quartzin ja Serenityn kanssa. Silloin Pantone valitsi poikkeuksellisesti kaksi väriä vuoden 2016 väreiksi. Kirjoitukseni viime keväältä voit lukea täältä, klik.

 Kuva Greenery: pantone.com

*     *     *     * 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: