2. syyskuuta 2016

Keramiikkaa ja savuista lasia - syksyn Formex osa II

Terveisiä taas Tukholmasta!


Sisustaminen on kerrostumia ja tänään sen moninaisuus saa näkyä. Eri tyylejä yhdistetään rohkeasti ja oma henkilökohtainen elämä näkyy yksilöllisinä valintoina sisustuksessa. Se voi olla vanha ja tummunut seinäkello, joka tikittää sopuisasti kevyen, metallisen String-hyllyn vieressä. Tädin virkkaama päiväpeite makuuhuoneessa tai afrikkalainen käsinkudottu tyynynpäällinen okran ja umbran väreissä. Isoisän muistelmat marmoritasolla tai kesäretkeltä poimittu kivenlohkare aamiaiskattauksessa.

Inspiraation lähteenä luonnon merkitys on ilmeinen, se tulee sisälle kotiin kasviaiheisissa tauluissa, herbaarioon prässätyillä kasvinäytteillä, suurilla viherkasveilla tai lasimaljakkoon taitetulla oksalla. Sisustustyynyjen fotoprinteissä toistuvat kuvat kasveista. Kuosit ovat keveitä kuin akvarellit.

Formex-messujen esillepanoissa teolliset rakennustelineet ja rullakot muokkaantuivat kotoisiksi puisilla paneelihyllyillä ja lämpöisillä väreillä. Viihtyisyyttä osastoille toivat myös niin suuret viherkasvit kuin yksinkertainen ja kevyt kasviasetelmakin. Esillepanojen leikkokukkakimput olivat näyttäviä. Ruosteinen rosoisuus toi särmää utuiseen metsään. Mielenkiintoista katseltavaa riitti tuotteiden kuin esillepanojenkin parissa.

Vastapainona maailman levottomuudelle materiaalit ovat kotoisia, pehmoisia ja luonnonläheisiä. Rypistynyt pellava, lämpöinen villa, hehkuva sametti ovat pehmeitä ja turvallisia. Kasviparkittu nahka on tämän päivän juttu, sitä on yksityiskohtina amppeleiden nyöreinä, tyynyjen somisteissa ja lipastojen vetimissä.
Marmori eri väreissä ja kotoisten luonnonkivien harmaan kirjo viehättää ja toimii vastakohtana puun pehmeydelle. Metallinhohtoa sisustukseen tuovat kupari, messinki ja kulta sekä tummat riikinkukon väreissä läikehtivät esineet. Ei ehkä ensinäkemältä minun tyyliäni, mutta taisinpa silti ihan vähän ihastua tuohon välkehtivään värimaailmaan.
Lasiset maljakot ovat kevyitä, kirkkaita tai trendikkäästi savuisia. Keramiikkamaljakot, savesta käsintehdyt astiat ja vaasit valloittavat maanläheisissä väreissä ja voimakkaissa pintastruktuureissa maustavat syksyisen somistuksen.

Vaikka värimaailma on vahva ja materiaalit kuulostavat raskailta: nahkaa, kiveä, savea ja aitoa puuta, niin päällimmäisenä messuilta mieleen jäi keveys, ilmavuus ja helppous. Luonto on lähellä, se on väreissä ja materiaaleissa. Luonnossa on helppo hengittää. Sama tunnelma on kotona, toivottavasti.

Syksyn messujen esillepanoissa on luotu tunnelmia. Osastot olivat kotoisia ja helposti lähestyttäviä, tekee mieli astua peremmälle kuin tutkimusmatkalle etsimään ja löytämään kaiken mielenkiintoisen. Kuulemaan tarinan tuotteen takaa. Se onkin nykyään yksi suuri arvo itsessään. Enää ei niinkään osteta tavaraa tuotteen takia, vaan juuri sinua itseäsi koskettavaa tarinaa. Tuotetta, joka kertoo sinusta itsestäsi.

Valintamme vaikuttavat omaan maailmaamme ja hyvinvointimme riippuu omista valinnoistamme. Sinun kotisi on sinun perheesi näköinen. Nyt unohdetaan liika viilaaminen ja viimeistely. Anna olla ja rentoudu, nauti elämästä pieninä hetkinä!


   *    *    *    *

Ensi viikolla Helsingin Messukeskuksessa on esillä suuri kotimainen sisustustapahtuma Habitare, jonne sinulla on mahdollisuus voittaa kaksi lippua. Joko osallistuit arvontaan Satulyytin Instagramissa?Aikaisemmat kuulumiset syksyn Formex-messuilta, kuvia ja värejä, löydät täältä, klik.

*    *    *    *


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: