12. toukokuuta 2016

Työn alla - paja


Joskus työhuoneet ja -pajat tuppaavat keräämään erilaisia työkaluja ja -koneita, kun tarvitaan uusia työkaluja, ne hankitaan, jotta saadaan työt tehtyä. Ja koska töitä on, tarvitaan lisää työntekijöitä, heille työpiste. Pajaan kerääntyy ja kasaantuu siihen mihin milloinkin parhaiten mahtuu.

Jossain vaiheessa järjestys muuttuu epäjärjestykseksi. Silloin on hyvä nostaa kissa pöydälle ja miettiä koko paletti uusiksi. Mitä tarvitaan, mikä on hyvää, mikä huonoa, mitä säilytetään, mistä luovutaan. Usein on hyvä palkata avuksi ulkopuolinen tekijä, joka näkee tilan uusin silmin. Ammattilainen osaa huomioida työn vaatimukset ja pohjaa suunnitelmansa niihin. Eikä vain summamutikassa sijoittele sitä sun tätä, vähän tuota ja tätä. Suunnitelmassa muutokset ovat perusteltuja ja niissä on huomioitu moni asia. Joskus jostain joutuu antaamaan periksi, tekemään kompromisseja, mutta etsitään parasta mahdollista ratkaisua.

Tarkoituksena on hyödyntää olemassa olevia kalusteita, päivittää niiden sopivuus käyttöönsä nähden. Tarvittaessa hankkia uusia.

Haastattelemalla työntekijöitä, inventoimalla olemassa olevat kalusteet ja työkoneet, mittaamalla tilan ja piirtämällä pohjakuvan pääsee aloittamaan luonnostelun.

Pohjakuvaan hahmottelin suuret linjat: kulkuväylät ja suurpiirteisesti työpisteiden sijainnit. Ensimmäisen luonnoksen jälkeen yhteisen palaverin ja työntekijöiden kommentoinnin perusteella jatkoin luonnoksen työstämistä. Tarkensin työpisteiden toimivuuksia ja toimintojen sijainteja. Tätä yhteistyötä tehdään niin kauan, että jokainen palikka saadaan paikoilleen.

Seinät määrittelevät tilan, jonka sisään on mahduttava. Työ määrittää työpisteiden paikat ja niiden määrän. Tarkoituksena on saada tilaan selkeyttä ja avaruutta. Työn joustavuuteen kiinnitetään huomiota. Ergonomia huomioidaan säädettävillä pöydillä ja tuoleilla ja tottakai, koska kyse on työpaikasta, työn tuottavuus ja tehokkuus ovat avainsanassa. Rakennetaan työntekijöille viihtyisä työympäristö.

Työ jatkuu. Hiotaan ja viimeistellään. Lisätään puuttuvat palat ja täydennetään suunnitelmat. Lopuksi kasaan suunnitelman kansioon, josta löytyy kaikki kuvat ja tiedot pajan muutoksen toteuttamista varten.


*     *     *     *


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: