26. tammikuuta 2016

Väri - suunnittelijan tärkein työkalu

Vuodenvaihteessa värijätti Pantone julkaisi poikkeuksellisesti vuoden väriksi kaksi sävyä. Väripari on hempeä ja huurteinen Rose Quartz ja Serenity.


Pantone Rose Quartz 13-1520
Pantone Serenity 15-3919 


Työskentelen värien kanssa päivittäin. Kun ompelen, yhdistän tilkkukankaat värien perusteella. Kun valokuvaan, rakennan kuvan tunnelmaan sopivan värisillä tuotteilla. Kun teen sisustussuunnittelua makuuhuoneeseen, muokkaan tilan tunnelmaa väreillä.

Näen väripareja luonnossa, kokeilen ja yhdistelen värikarttojen värimalleja, nuuskin trendien kehitystä blogeista ja ahmin lehdistä muoti- ja sisustuskuvia. Värit ovat kaikkialla!
Väri on yksi suunnittelijan työkaluista.

Päävärit, vastavärit, lähivärit, yksiväriharmoniat, valööri-, kulööri- ja määräkontrastit, kylläisyysasteet...
Väriteorioita on monia. Kuitenkaan ei ole olemassa yhtä absoluuttista väriteoriaa.
Ne ohjaavat taustalla, jossain pääkopan uumenissa, kun suunnittelen tiloihin harmonista väritystä.  

Värit herättävät tunteita. Jokaisella on oma lempivärinsä. Jopa inhokkivärinsä. Musta tuntuu -ajatuksella meistä jokainen osaa määritellä niin kauniin kuin rumankin värin.
Perehtyessä syvemmälle väriteorioihin ne auttavat ymmärtämään värien harmonioita. Musta tuntuu ei riitä, kun haetaan huoneeseen tasapainoista tunnelmaa.

On mietittävä värien yhteensopivuus niin lattia-, seinä- ja kattopintojen kuin kodin tekstiilienkin osalta, huonekalujen materiaalin väritys, niiden tasapaino toistensa kanssa. Jopa värien järjestys on mietintämyssyn alla, esimerkiksi eri huoneiden sisustuksissa tai taulujen järjestyksessä. On hallittava kokonaisuus.

Itse pidän väreistä, mutta pukeudun mustaan.
Pidän mustasta, mutta piirrän värikkäitä kuvia.
Tykkään skandinaavisesta hinnakkaasta sisustustyylistä, mutta kotona meillä sisustetaan lompakon nyörit kireällä, kierrättäen ja itse tehden.
Pidän järjestyksestä ja silti kotona kaikki on mullin mallin.

En suunnittele itselleni. Suunnittelen asiakkaalle ja asiakkaan tilaan.
En valitse asiakkaalle värejä omien mieltymysteni tai inhokkieni mukaan. Kuuntelen asiakasta ja autan löytämään hänen mieltymystensä mukaisen värimaailman. Olipa asiakkaan väritoiveena sitten raikas mustavalkoinen tai lämpöinen, maanläheisten harmaanruskeiden rytmittävä tai vaikkapa vangitsevan dramaattinen petroolinsininen koti. Autan hallitsemaan sisustuksessa kokonaiskuvaa, tilan harmoniaa.Joka vuosi jokin väri nousee trendiväriksi, suosikiksi. Vaikka väristä ei heti pitäisikään, usein mieli pikku hiljaa tottuu siellä täällä joka puolella esiin nousevaan trendiin. 

Pantonen trendisävyt takaraivossa kuvasin kotimme kuistilla huurteisia sävyjä. Kevättalven pakkastaivas toistaa tämän vuoden väriparia: huurteinen vaaleanpunainen ja jäinen vaaleansininen.

Talven kylmiin ja jäisiin päiviin neuleet ja lampaanvilla tuovat pehmoista lämpöään ja kodikkuutta. Nuorin tyttärenikin sai joulupukilta mummon neuloman villatakin, jonka värit ovat elokuvasta Frozen, tietysti ja tottakai.

Kummitätiltä perimäni lapikkaiden väri sointuu messinkisiin kynttilälyhtyihin. Lapikkaat jalassa kuljen tämänkin talven. Taivallan eteenpäin, väreistä innostuen.

*     *     *     *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: