17. kesäkuuta 2014

Vuosien takaa - sininen kukkakauppaSininen kukkakauppa

Suunnitelma vuosien takaa. Pienen pieni kukkakauppa liikekeskuksen yhteydessä. Tilan koko oli 7 x 4 m. Takasivulta tila rajautui päivittäistavarakauppaan. Lyhyillä sivuilla tilaa rajasivat paikka ostoskärryille ja vastakkaisella sivulla peliautomaatit sekä lasten leikkinurkkaus. Etusivu oli avoin ja kulku kauppaan oli liikekeskuksen käytävältä.


Pieneen tilaan oli mahduttava kaikki

Kukkienkäsittely, kimppujen sidonta, esillepanot, myynti, pakkaaminen, tarvikkeiden säilytys, varastointi, vesipiste, roskien kierrätys... Jokaisen toiminnon tilantarve ja järkevä sekä toimiva sijainti pienessä tilassa täytyi miettiä tarkkaan.

Kukkakaupan tuotevalikoimaan kuuluivat myös ruukut, maljakot ja muita kukkaoheistarvikkeita sekä lahja- ja sisustustuotteita, jotka tarvitsivat myynti- ja varastointitilaa. Leikkokukkien säilytystä varten tilaan sijoitettiin kylmiö.

Näkymä liikekeskuksen käytävältä eli asiakkaiden kulkusuunta myymälään oli koko ajan toimivuuden lisäksi yksi tärkeimpiä lähtökohtia kukkakaupan sisustussuunnittelussa.

Pyörittelin toimintoja mielessäni ja luonnostelin muutamia versioita pohjakuvasta. 

 


Mittatilaustyönä puusepänverstaalta

Suuri sininen työ- ja myyntipöytä oli pienen tilan keskeisin kaluste, sen ympärille keskittyivät kukkakaupan tärkeimmät toiminnot.
Myynti- ja kassatoiminnot sijoitettiin pöydän toiseen päätyyn. Pöydän toinen pääty rauhoitettiin kukkien käsittelyyn, sidontaan ja paketointiin. Pöytä sijoitettiin vesipisteen viereen.

Kassakone, johdot ja muut laitteet sekä pakkaustarvikkeet sijoitettiin myyntipöydän taakse hyllyille.
Pöydän takana olevat hyllyt toimivat esillepanopaikkoina myytäville tuotteille. Alakaappeihin ja laatikoihin sai piiloon mappeja ja muita näkymättömiin haluttavia tavaroita.

Kukkakauppaa kiersivät korkeat hyllyt. Ne toimivat sekä myynti- että varastointitilana myytäville tuotteille.

Kiintokalusteet rajasivat kukkakaupan omaksi pieneksi liikkeeksi päivittäistavarakaupan arkisesta tavarapaljoudesta. Ne valmistettiin massiivimännystä mittatilaustyönä piirustusteni pohjalta ja petsattiin asiakkaan toiveen mukaisesti raikkaan sinisiksi. Pöytätaso lakattiin tummaksi.

Luonnostelin pohjakuviin myös erilaisia irtokalusteita esillepanoja silmällä pitäen. Vanhoja tuoleja, pieniä pöytiä, lipastoja, kärryjä, tikkaita, ovilevyjä, koreja, laatikoita...
Näillä irtokalusteilla kukkakaupan ilmeen saattoi helposti vaihtaa sesonkien ja tarpeiden mukaan. Lavetin päälle rakennetun esillepanon pystyi siirtämään käytävän puolelle ohjaamaan asiakasvirtaa kukkakauppaan.

Massiivisen ja jykevän myyntipöydän vastapainona kepeät irtokalusteet loivat kiinnostavan kontrastin. Kukkakaupan yleisilme oli tilava ja selkeä. Pääosan kukkakaupassa saivat kuitenkin tärkeimmät eli kauniit kukat, kimput ja asetelmat.    
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: