19. helmikuuta 2014

Tervetuloa kotiin!


Tervetuloa kotiini!

Ensivaikutelma kodin sisustustyylistä syntyy ulko-ovelta sisään astuttaessa. Punainen pääovi toivottaa tervetulleeksi kotiini. Ensimmäinen tila, johon saavutaan, on pieni kuisti.     

Suomalaisissa puutaloissa on tyypillisesti kuisti. Kuisti antaa talolle ilmettä ja korostaa sisäänkäyntiä. Se on suojannut pääovea, mutta se on myös ilmentänyt omistajan asemaa ja varallisuutta. Avokuisti ja kylmä porstua kuuluivat talonpoikaistaloihin, rintamamiestaloihin kuisti kuuluu edelleen olennaisena osana. Umpinainen kuisti yleistyi 1800-luvulla.
Lähteet: Wikipedia ja rakennusperinto.fi


Kotini kuisti on pieni, mutta valoisa. Kuistilla riisutaan kengät, ennen kuin astutaan peremmälle taloon. Pieni penkki helpottaa lapsiperheen arjen rutiineissa. Siihen on mukava istahtaa pukemaan tai riisumaan.
  
Kuistilta aukeaa ovi eteiseen, jossa on säilytystila ulkovaatteille ja kengille. Vaatekaapin ovet ovat vanhat. Kiinteä kaappi rakennettiin vanhojen ovien mitoilla, toimivaksi ja tilavaksi säilytystilaksi.  

Aidot materiaalit, luonnonmateriaalit, taidokkaat käsityöt, taide, design ja kierrätys rakentavat arvomaailmani. Innostun kausittain vaihtuvista trendeistä ja inspiroidun niistä, mutta harvemmin hankin sisustukseeni hetken mielijohteesta mitään uutta.

Sisustustyylini on ehkä pikemminkin löytänyt minut kuin minä sitä. Esineet ja huonekalut ovat kulkeutuneet kotiini mummoloista, vanhempien ja sukulaisten varastoista, kirpputoreilta ja huutokaupoista.Suvussani kudotaan, neulotaan, leivotaan, maalataan, rakennetaan ja korjataan. Perheessäni tehdään käsin. Vahva käsillä tekemisen perinne on lähellä sydäntäni. Arvostan käsintehtyä.

Räsymatot, vanhat astiat, käsintehdyt koriste-esineet, kirpputorilöydöt ja lasten piirustukset muodostavat sisustuksen suloisen sekamelskan.

En ole viherpeukalo, mutta rakastan kukkia. Tänä vuonna kevät saapuu esikoiden ja helmililjojen saattelemana. Istutin ne erilaisiin vanhoihin kannuihin ja kippoihin. Kuistin ikkunoilla kukkii jo kevät!

Pieni leikkisyys ja tyttömäisyys ovat sisustukseni ilopilkkuja. Villalangasta neulottu kukkavalaisin on pikkusiskoni käsityö.  


Koska perheessäni on lihassairas lapsi, kuistin toisella sivulla on parkkipaikka pyörätuoleille. Siihen ne on helppo ajaa ja siitä niillä on helppo lähteä liikenteeseen.

Kotisi eteisen tulisi toimia samalla tavalla. Sen tulee olla toiminnallinen, mutta myös visuaalisesti kutsuva, itsesi ja perheesi näköinen. Se toivottaa sinut tervetulleeksi ja sieltä on myös mukava lähteä töihin tai kauppareissulle.

Tervemenoa ja nähdään taas!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: