10. huhtikuuta 2013

Perinteinen peruna
Kankaanpainantaa lasten kanssa


Tarvikkeet:

  • Kangasvärejä (askarteluliikkeestä)
  • Puuvillakangastilkkuja (t-paita, kassi tai muu)
  • Leimasimeksi peruna
  • Veitsi kohokuvion kovertamiseen


Leimasinpainanta on nopeaa, helppoa ja yksinkertaista. Se on innostavaa puuhaa kaikenikäisille lapsille. Me touhusimme kaksi-, kuusi- ja yhdeksänvuotiaan kanssa, joista jokaisen kanssa kankaanpainanta onnistui mukavasti. Vanhimmat lapset toimivat jo oma-aloitteisesti ja nuorimmaisen kanssa sai lähinnä vahtia liiallista värin käyttöä. Intoa riitti kaikille!
Jääkaapin vihanneslokerosta löytyneet jo hiukan nahistuneet perunat sopivat mainiosti leimasimiksi. Halkaise peruna ja paina piparkakkumuotilla kuvio perunaan. Koverra veitsellä pois ylimääräinen pinta, jolloin painettava kuva jää koholle.
Kohokuvion voi myös kovertaa vapaasti veitsellä tai muulla kovertimella.
Lapsi voi piirtää kuivahtaneeseen perunanpintaan kuvan tussilla, minkä mukaisesti aikuinen voi  kovertaa ylimääräisen pois.

Painaessa kuvasta tulee käänteinen. Jos teet kirjaimia tai numeroita, muista kovertaa ne peilikuvina.
Kangasväreinä käytimme askarteluliikkeissä myytäviä kangasvärejä. Lusikoimme värit pienille lautasille. Näin lapset saivat helposti itsekin kastettua perunaleimasimen väriin.

Jos painettava kangas on värillinen tai voimakkaasti kuvioitu, käytä tummia värejä tai varmista, että vaaleat kangasvärit ovat peittäviä.Kuusivuotias kankaanpainaja


Jokaisesta painojäljestä tulee erilainen, riippuen siitä kuinka paljon väriä leimasimeen ottaa, kuinka lujaa painaa ja montako kertaa samalla kertaa painaa saman kuvion.

Huuhtele leimasin huolellisesti ennen kuin vaihdat väriä.


Kaksivuotias kankaanpainaja


Yhdeksänvuotias, kuusivuotias ja kaksivuotias innostuivat jokainen kankaankuvioinnista valtavasti. Kangastilkkuja syntyi kuin liukuhihnalta. Vanha pesty ja silitetty lakana revittiin tilkuiksi tuotteliaiden kankaanpainajien materiaaliksi.


Yhdeksänvuotias kankaanpainaja

Valmiit painokankaat jätettiin kuivumaan yön yli. Väri kiinnitetään kangasväripurkin ohjeen mukaisesti silittämällä ne nurjalta puolelta.

Yhdeksänvuotias lupasi ommella näistä kangastilkuista jokaiselle oman, pienen kassin. Niistä myöhemmin lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: