30. joulukuuta 2012

Odotuksen väreissä

  
Herkkiin ja runsaisiin istutuksiin inspiraation antoivat loppuvuoden juhlat ja tulevan kevään odotus. Vaaleissa pajukoreissa kasvien värit toistavat vihreän eri sävyjä, kukat kukkivat valkoisina ja juhlan kimmeltävää hohtoa tuovat sampanjan ja vihreän sävyiset koristepallot.

Näistä kasveista istutukset tehtiin: Helleborus (jouluruusu), Rhododendron simsii (ruukkuatsalea), Kalanchoe (tulilatva), Skimmia (skimmia), Cupressus (sypressi), Gaultheria (lamosalali), Hyacinthus (hyasintti), Convallaria (kielo) ja sammal

Muut käytetyt tarvikkeet: pajukori tai muu istutusalusta, multa, erikokoisia ja -värisiä kuusenkoristepalloja, tuohta, nitoja
Istuta valikoima samansävyisiä kasveja pajukoriin, joka on vuorattu muovilla. Sommittele esimerkiksi iso jouluruusu, kaksi eriväristä sypressiä ja kielot koriin (yllä). Täytä tarvittaessa istutukseen jääneet kolot minikokoisilla tulilatvoilla ja atsaleoilla. Peitä multa sammalkerroksella.

Revi tuohesta noin neljän sentin levyisiä suiruja. Pyöräytä suiru koristepallon ympärille sopivaksi ja nido nitojalla ympyräksi. Voit tehdä tuohesta myös kauniita kippuroita ja spiraaleita. Sommittele tuohipalloista luontevia ryhmiä istutukseen kasvien juurille.
 

*     *     *


Herkkä valkoinen atsalea on saanut seurakseen kaksi sypressiä ja minikokoisen tulilatvan (yllä). Tuohikippurat ja -pallot rytmittävät istutusta.


Hyasintin tuoksu levittää saduntaikaa kotiin. Yksinkertainen ja nopea istutus syntyy valkoisista hyasinteista, sammalesta ja kauniista vanhasta astiasta.


*     *     *Saviruukuissaan sypressit vartioivat portaikossa kulkevaa ryhdikkäästi rivissä. Aluslautasina on aarteita mummoloiden astiakaapeista: yksittäisiä Arabian kahvikuppien aluslautasia.

Betoniset ruukut on valettu rakennusvaiheessa ylijääneestä betonista. Pidän niiden karusta ja massiivisesta olemuksesta. Vastakohtana herkkä jouluruusu ihastuttaa runsaalla kukinnallaan.

Vanha patakin kukkii juhlan kunniaksi. Istutin siihen jouluruusun seuraksi sypressejä ja tulilatvan. Atsaleat kaunistavat pientä, vanhaa puulaatikkoa.

Riihimäen lasin vihreä kynttelikkö on kierrätetty lahja joulutontulta, kynttilätkin ovat vanhoja ja kierrätettyjä. Joulutonttu toi minulle erityisen hyvän mielen kirpputorilöydöillä: Finelin punaisella Kehrä -kahvipannulla ja Arabian voipytyllä, unohtamatta aineettomia lahjoja eli lahjoituksina aapisia ja koulutarvikkeita niitä tarvitseville.

Ei sen aina tarvitse olla uutuuttaan kiiltävää, kun se saa hyvän mielen aikaan. Vanhat antiikkilöydöt, keräilyesineet ja -astiat, isoäidin korut, työnsä tehneet talonpoikaistyökalut ja -tarvikkeet... ...esineet, joiden historian ja tarinan voi vain kuvitella.
Samalla lailla kuin kukkien ja kasvien elämänkaari on joka kerta yhtä lumoava ja valloittava, herättävät vanhat esineet minussa hiljaisen kunnioituksen ja mielenkiinnon, inspiraation!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: