9. joulukuuta 2012

Minäkö kannatan käsityötä?

Minä olen ihminen, joka tukee suomalaisten käsityöyritysten toimintaa ostamalla heidän tuotteittaan. Suomalainen työ on laadukasta, materiaalit hyviä ja mikä tärkeintä: tuotteissa on ideaa. Myös kierrätys ja kierrätettävyys ovat tärkeitä kriteereitä. Tottakai minä valitsen suomalaisen käsityötuotteen kotiimme. Sehän on itsestäänselvää. Vai onko?

Hmm, mietin hetken, mitä kaikkea kotoani löytyykään.

Hävettää myöntää, ettei paljon mitään.


Aloitetaan eteisestä:


Aina niin tarpeellinen Studio Arto Halmetojan (klik) Kaari -kenkälusikka roikkuu käyttövalmiina eteisessä oksankäkkärässä.


Keittiössä:


Tiskialtaalta löytyvät Kiertin bamburätti (klik) ja Design Pylsyn moporätti (klik). Kaunisteen "Korvapuustit" (klik) ja Polka Jamin "Samovaari" (klik) -leivinliinat ovat suoraan pyykistä, silittämättä suoraan käyttöön. Kaari -paistolastat ovat päivittäisessä käytössä, ne ovat Studio Arto Halmetojan (klik) käsialaa. Suolasirotin on ruukkumaakari Jouko Kykkäsen keramiikkaa.
Jääkaapin ovessa kraakkuvat varis ja harakka. Ne ovat keramiikkaa ja pitävät paikallaan isonkin määrän muistettavia lippusia ja lappusia. Jääkaappimagneetit on valmistanut keraamikko Marja-Leena Suvela (klik).Aamupala hörpitään häälahjaksi saaduista mukeista, joissa on oivallinen painauma peukalolle. Muki on Paateron Keramiikkaverstaalta Fiskarsista. Iltatee maistuu keraamikko Paula Ruuttusen (klik) kauniista mukeista. Liekkien leikki on jättänyt jälkensä puu-uunissa poltettuihin mukeihin.
Olohuoneessa:


 
Nukketaiteilija Tuija Leinosen (klik) haltijoihin olen ihastunut, melkeinpä voisin sanoa, että rakastunut. Helmiäisten helinässä lentää kevyt kotihaltijamme. Jossain täällä kotonamme kujeilee myös oranssiin harsoon kietoutunut, kieltään näyttävä haltija, mutta se vain irvisti ja livisti kameraa karkuun. En saanut sitä kuvattua.

Työpöydälläni huhuilee pikkiriikkinen, mutta voimauttava Huolet pois -haltija.
Takkahuoneessa:


Makkarat paistetaan pitkissä, takorautaisissa makkaratikuissa. Ne ovat puukkoseppä Mikko Inkeröisen (klik) käsialaa.

Saunassa:


Saunanovella kylpijät toivottaa tervetulleeksi Espiral - Nina Uschanoffin keraamiikkatonttu.Saunanikkunalla vartio saunatonttu.
Huurteinen nautitaan nokkelista Hik -laseista. Lasistudio Jan Torstenssonin (klik) on valmistanut lasit kierrätetystä pakkauslasista.

Kylpyhuoneessa:
Kylpyhuoneen pyyhkeet roikkuvat Kuusipohjan (klik) pyyhenipsuissa. Shampoot ja pesuaineet pysyvät Kiertin (klik) kierrätysmateriaalista valmistamassa korissa.


Kodinhoitohuoneessa:Siivouskaapissa hymyilee kotihengettäreni. Sen on huovuttanut Ateljé Hannetar (klik). Kotihengettäreni vahtii lempeästi siivouksen etenemistä. Räsymattojen piiskaamiseen saan siitä iloisen seuralaisen.

*     *     *     *     *

Kahdeksantoista. Alle kaksikymmentä tuotetta suomalaista käsityötä. Minusta se on vähän kaiken tämän muun tavarapaljouden keskellä.
Kuvittelin omistavani kasanpäin suomalaista käsityötä. Totuuden nimissä näistäkin tuotteista osa on lainassa siskoni kotoa. Osan olen saanut lahjaksi tai olen ostanut lahjaksi perheeseemme, osa on ostettu iloksi itselle ja arjen tarpeisiin.

Erilaisilla messuilla ja tapahtumissa käyneenä tiedän ja tunnen paljon mielenkiintoisia, kotiimme sopivia tuotteita ja taitavia, kotimaisia tekijöitä. Se, miksi ostopäätös on jäänyt syntymättä, kaihertaa nyt mieltäni.

Joulun lahjaideat pyörivät ajatuksissa. Joka puolella on joulutapahtumia ja -myyjäisiä. Netissäkin on lukuisia nettikauppoja, joilta käsityöläisten tuotteita voi ostaa. Useimmilla käsityöyrittäjillä on oma nettikauppa tai nettisivut, joilta löytyy yrittäjän yhteystiedot. Voisiko käsityön hankkiminen olla helpompaa!

Tänä jouluna lupaan korjata kotimme käsityöläisyysastetta hankkimalla joululahjoja suomalaisilta käsityöyrittäjiltä.

4 kommenttia:

 1. Saunatontun tekijän tieto puuttuu. Tunnistatko sinä kenen käsityöläisen keramiikkatonttu istuu saunamme ikkunalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekijä löytyi. Vihdoin. Hän on Lapin Kievarin Maaret Rantapelkonen. Ihanat, persoonalliset keramiikkatontut, -peikot ja -enkelit ovat hänen kädentöitänsä. :)

   Poista
 2. Ikkunalla istuva tonttu ei ole minun, eli Lapin Kievarista lähtöisin. Minun tonttujen www.peikkoset.blogspot.fi voi käydä katsomassa peikkoja ja saunatonttujani Terveisin Maaret

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Maaret, selvennyksestä. Eli saunatontun tekijän tieto puuttuu edelleen. Vinkkaa, jos tunnistat kenen kädenjälki saunatontussa on!

  VastaaPoista

Kiinnostavia kirjoituksia: