8. syyskuuta 2012

Savimaasta puutarhaksi

On hetkiä, jolloin arki, kankaanleikkuu ja ompelukone kyllästyttävät, eivätkä työt etene. Silloin pakenen puutarhaan. Nyttemmin vielä paperilla, sillä savimaa ei sateella houkuttele. Paperille on nopea luonnostella erilaisia ideoita puutarhan kasvillisuudesta. Ajatus ompelutöistä häviää kukkien kasvuvaatimuksien tieltä.

Ideoita ammennan kaikkialta: kirjoista, lehdistä ja teeveestä sekä naapureitten pihoista että julkisista tiloista. Lehtileikkeitä on kertynyt laatikollinen ja kirjojen sivut ovat hiirenkorvilla merkkeinä kiinnostavista kasveista.

Kasvi-ideoita lehtileikkeinä
Kasoittain ideoita puutarhaani leikeltynä alan lehdistä

Olen piirtänyt asemakaavan tontista suhteeseen 1:50 ja hahmotellut pihan toiminnot kuvaan. Näitä ovat esimerkiksi: kulku pihaan ja sisäänkäynti taloon, kulku yläpihalta alapihalle, oleskelu, lasten leikkimökki, huvimaja, pyykinkuivaus, komposti ja kasvimaa. 

Pidän perennoista. Kerään niitä tuttujen jakaessa omiaan, kirpputoreiltakin olen ostanut muutamia ja kauppapuutarhojen syysalennuksista pelastan raakkuja omaan pihaan. Raakut ovat pääosin menestyneet hyvin. Tästä huolimatta suosittelen hankkimaan laadukkaat taimet, silloin kasvuunlähtö ja kasvin terveys on varmempi. Vaikka pihanrakentaminen on pihallamme vielä kesken, olen istuttanut muutamia perennoja väliaikaiskukkapenkkiin. Siirrän ne sitten ajallaan oikeille paikoilleen.

Nurmikosta en niin välitä, mutta erilaiset maanpeitekasvit ja kiveykset ovat meidän pihan juttu. Kiviä tällä pihalla on ja maata kaivaessa niitä löytyy aina vaan lisää. Rinnepihassa kivet hyödynnetään tasoeroissa. Luonnonkivet ovat kauniita istutusalueiden rajaajia tai isommat kivet komeita yksistäänkin keskellä perennapenkkiä. Myös lapset tykkäävät leikkiä isojen kivien juurella ja kiipeillä niillä. 

Rehevä pihasuunnitelma hukkuu lehtileikkeisiin.
Paperilla on helppo suunnitella pihan elementtejä.

Suunnitelmia olen piirtänyt jo vaikka kuinka monta. Pihan toiminnot ovat pysyneet paikoillaan suunnittelun ensiaskeleista saakka; ne määrittelin jo taloa suunniteltaessa. Kasvivalinnat ovat eläneet ja tarkentuneet suunnitelma suunnitelmalta. Ajatuksissani näen puutarhan valmiina. Todellisuudessa karu ja savinen pihamaa näyttää hoitamattomalta ja ankealta.

Sateella on aikaa piirtää ja suunnitella perennapenkkejä. Suurennan pihasuunnitelmasta istutusalueet isompaan mittakaavaan omiksi kuvikseen. Kerään tietoa kasvien väristä, muodosta, kukinta-ajasta, koosta, kasvutavasta ja kasvupaikkavaatimuksista. Etsin ideoita, miten yhdistää eri perennalajeja mielenkiintoisiksi ja yhtenäisiksi istutuksiksi. Luonnostelen kukkapenkkejä, hahmottelen istutuksia ja piirrän suunnitelmat tarkemmin. Kohta pääsen ulos asti kupsuttamaan puutarhassa, eikä tarvitse vain haaveilla paperilla.

Ja ompelukone surisee taas. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiinnostavia kirjoituksia: